Vés al contingut
obretebre_surtdecasa01.jpg

obre't'ebre a la plataforma digital surtdecasa.cat

obretebre_surtdecasa01.jpg


"Els camps de treball són espais d'educació informal que tenen la filosofia de fomentar el fet de compartir, el respecte per l'altre i el treball voluntari. I crear consciència i donar aquests valors a la joventut que són els que han de dur a terme el canvi en la societat". Això és el que assegura Paula Aler, integradora social i la responsable dels camps de treball de l'associació Obre't Ebre, una de les entitats encarregades de gestionar aquests espais. De fet, les Terres de l'Ebre han consolidat l'oferta de camps de treball per aquest estiu. Se n'han realitzat quatre, que giren entorn la cultura i la conservació del patrimoni, el medi ambient o l'arqueologia, amb un total de 78 participants.
 
A Catalunya, els camps de treball estan organitzats per la Direcció General de Joventut, a través de l'ACJ, i gestionats per entitats i associacions juvenils o fundacions sense ànim de lucre, amb la imprescindible col·laboració dels ens locals que els acullen. Tenen una durada de 15 dies, en període de vacances, i tenen l'objectiu de promoure la tasca solidària i voluntària de cada jove participant.
 
Noves propostes

Enguany, a les Terres de l'Ebre, se n'han realitzat quatre durant els mesos de juny i juliol, dos dels quals han estat nous: 'Uneix-te a Campredó', que s'ha dedicat a l'excavació arqueològica a la casa del Prat de Campredó; i 'L'Hospital dels Pobres i la Bassa de les Forques' a La Fatarella, amb l'objectiu de recuperar el camí d'accés a l'antic Hospital dels Pobres i l'accés a la Bassa de les Forques, per tal de condicionar-la com a zona d'esbarjo i mirador. La resta dels camps, al Pinell de Brai – centrat en la recuperació de l'entorn i les trinxeres de la Guerra Civil - i a Riba-roja d'Ebre - recuperació de la façana fluvial, senyalització i enjardinat - han repetit l'oferta i l'actuació després dels bons resultats de l'any passat.

Els camps de La Fatarella i el Pinell de Brai  han acollit joves de 14 a 17 anys; a Campredó hi van anar joves de fins a 29 anys d'arreu del món, i a Riba-Roja d'Ebre joves de 18 a 25 anys de diferents punts de l'estat espanyol. Quatre experiències que han permès als joves gaudir d'un espai d'intercanvi, al mateix temps que contribueixen en tasques comunitàries als municipis.

En el cas de Campredó, amb l'ajut d'un arqueòleg, es va contribuir a fer una tasca de recuperació d'un espai històric del municipi que tenien pendent, 'La Torra', d’origen medieval i un lloc clau també a la Guerra Civil com a lloc de comandament. En aquests quinze dies, tots els materials van ser catalogats i fotografiats per tal de promoure l'antiga torre medieval com a atractiu turístic. "L'experiència sempre ens demostra que tant els joves com els locals es nodreixen mútuament. Per una banda, els joves arribats d'arreu descobreixen la cultura local, que està molt més arrelada que a les ciutats; i d'altra banda, els municipis petits, que normalment no tenen moltes influències de l'exterior, donen la benvinguda a persones d'altres cultures, que els eixamplen els horitzons", explica Paula. Aquest fenomen s'ha donat sobretot a Campredó, que ha estat l'únic camp internacional i que ha acollit voluntaris de països tan diferents com Mèxic, Corea del Sud, Rússia, França, Turquia, Itàlia o Alemanya. "Va coincidir amb la Fira Mestràlia i les associacions del municipi es van implicar molt en donar-los a conèixer la música i els balls tradicionals" .

Pel que fa al camp de Riba-roja, que va tenir lloc de l'11 al 25 de juliol, també hi va haver sorpreses. "Com els voluntaris eren de la resta de l'estat espanyol, l'idioma va facilitar que poguessin compondre i gravar una cançó entre tots", explica Paula que assegura que l'any vinent, des d'Obre't Ebre, repetiran les experiències a Campredó i a Riba-roja.

https://surtdecasa.cat/ebre/entorn/camps-de-treball-obret-ebre-paula-aler