Vés al contingut
Associació Obre't Ebre

La mobilitat del jovent ebrenc a Europa a través el programa TLN Mobilicat

Associació Obre't Ebre

El Programa TLN Mobilicat, emmarcat dins el programa del Fons Social Europeu Plus de Catalunya, és una línia de subvencions — impulsada des de la Generalitat— que dona suport a les entitats que disposin de projectes de mobilitat transnacional; amb l'objectiu que les persones joves realitzin pràctiques formatives no remunerades en entitats o empreses, públiques o privades, d'estats membres de la Unió Europea. 

L’any 2023 es confirma que serà l’últim any de programa, i per això cal fer una valoració general dels beneficis que ha aportat al jovent i en el territori.

L'objectiu general d’aquest Programa ha estat la lluita contra la desocupació entre les persones joves, mitjançant la mobilitat transnacional. Dit en unes altres paraules, ha facilitat la inserció laboral de les persones joves participants mitjançant un itinerari personalitzat d'acompanyament i suport, amb aprenentatge pràctic i formatiu a l'estranger —a càrrec del programa— per tal de facilitar l'accés al mercat de treball amb expectatives d'ocupació de qualitat.

Des de l’Associació Obre’t Ebre hi han participat, des de l’any 2017, un total de 150 persones joves ebrenques procedents de municipis petits com al poble de Massaluca, Vinebre o de més poblacions més grans com Amposta, o Tortosa. Els països destí han estat Portugal (Porto) i Itàlia (Nàpols). Tots dos països han facilitat la mobilitat del jovent, no només perquè les llengües del país d’acollida tenen la mateixa arrel romànica, sinó també per una cultura similar mediterrània que ha facilitat la ràpida integració dels participants. Hem de tenir en compte que la durada de la mobilitat ha estat de dos mesos i que hi ha hagut poc temps a conviure-hi.

Pel que fa al perfil del jovent que s’ha beneficiat d’aquesta experiència, ha estat ben divers, des de jovent amb un certificat de titularitat de cuina, fins a jovent amb una titulació de Grau, o Doctorat.

En la mobilitat del jovent hi ha dos aspectes claus importants que ajuden a la seva maduresa. El primer és sortir de la zona de confort per a créixer com a persona però també com a millor ciutadà o ciutadana i professional, i el segon és la millora de les capacitats i habilitats del jovent, que a més reverteixen en un territori.

D’altra banda, quan una persona jove surt a un altre país i es confronta amb altres realitats, al seu retorn, aquesta experiència viscuda, fa que valora molt més el territori on hi viu. En aquest sentit, el programa TLN ha estat un excel·lent exemple, ja que a més d’oferir una experiència completa molt positiva per a la seva emancipació, també els ha ajudat, amb el suport dels seus tutors i tutores, a la seva inserció, tot fent-los ser conscients del seu propi camí per a l’aprenentatge.

 

Associació Obre't Ebre

Per un altre costat, cal destacar la situació sociodemogràfica de les Terres de l’Ebre. La seva població envellida ens porta a un despoblament accelerat. També ho són la manca d’oportunitats que provoca la fugida del talent a les grans ciutats, i les escasses ajudes per a les persones emprenedores. Sense oblidar que, tot i haver-hi una creixent instal·lació de grans empreses o cadenes, la tendència ens porta al fet que els petits comerços desapareguin, també per la falta de jovent que vulgui succeir als vell empresariat. El TLN ha donat eines perquè el jovent s’inspiri amb altres iniciatives, models d’empreses a l’estranger i ajudin a revertir una situació, que tot i no ser una qüestió fàcil, encara no està tota escrita. D’altra banda, el valor aportat a través de l’experiència realitzada en un altre país, a la curta o a la llarga, tant si treballen per compte propi o per compte d’un altri, aportarà la creativitat i experiència, que faran créixer , sens dubte també un territori.

Donada la valoració positiva que en fem, des de l'entitat treballarem i obrirem vies per poder continuar oferint aquest tipus d'experiències al jovent del territori, en el marc d'altres programes i col·laboracions. 

Si t'interessa participar-hi, no dubtis a contactar amb la nostra Oficina de Mobilitat Internacional. 

 

Susana Ibáñez - Directora del Projecte de l’Associació Obre’t Ebre