Vés al contingut
Intercanvis

Intercanvis juvenils: experiències de vida

Intercanvis juvenils - Obre't Ebre

Des d'Obre’t Ebre portem realitzant intercanvis juvenils dins del programa Erasmus Plus des de l’any 2007. Tant d’enviament de joves com d’acollida. 

En concret, d’enviament s’han fet un total d’11, a països tan diversos com Portugal, França, Itàlia, Croàcia, Alemanya, Turquia, Polònia o Romania. Així mateix, també s’han enviat joves a altres zones de l’Estat, com  Astúries i Múrcia. Pel que fa a l’acollida de joves en intercanvis, també s’han organitzat un total d’11, en els quals han vingut joves de diferents zones de l’Estat, així com de diferents països europeus. Els joves que han participat han tingut entre 13 i 30 anys, i els intercanvis han tingut una durada de 5 a 12 dies. 

Des de l’entitat s’ofereix als joves un programa complet d’activitats, normalment relacionades a partir d’una temàtica general, com per exemple: el medi ambient, patrimoni cultural o qüestions artístiques. En general, es tracta d’un tipus de formació que completa els estudis o els interessos que els joves tenen en la seva vida particular. Això explica que s’utilitzin tècniques i metodologies que solen estar fora de l’àmbit escolar, com és el cas dels tallers, els debats, els jocs de rol o les activitats a l’aire lliure.

Però, sobretot, el gran atractiu dels intercanvis radica en el fet que permeten a joves de diferents països reunir-se, conviure i treballar en un projecte comú. La idea, per tant, és que de la convivència de diferents cultures sorgeixi un treball comú. No debades, les experiències d’aprenentatge dels participants en aquests intercanvis es reconeixen a través de la titulació Youthpass i són activitats finançades (el cost del viatge i altres despeses pràctiques) per la Unió Europea. Al capdavall, hi ha un objectiu final que explica la gestió d’aquests intercanvis: la voluntat de crear una consciència europea a partir de la convivència entre joves dels diferents estats de la unió. És per tot plegat que podem afirmar que aquesta mena d’intercanvis suposen tota una experiència personal i una experiència de vida.  


En el cas dels intercanvis organitzats per Obre’t Ebre, s’han realitzat a les instal·lacions de la Torre Sant Antoni de Tortosa (Roquetes). Cal destacar, precisament, les instal·lacions d’aquesta torre situada a la vila de Jesús, que ofereixen un espai privilegiat per als joves enmig de la natura, amb tot el que és indispensable perquè els joves estiguin ben atesos. Des d’aquestes mateixes línies, també es vol destacar que la Torre de Sant Antoni no només s’ha consolidat com un espai ideal per als intercanvis, sinó també un espai de futur on cada vegada es podran organitzar més activitats d’aquesta mena. 


En un altre ordre de coses, al llarg d’aquests anys d’experiència, es pot afirmar que l’entitat ha anat millorant i consolidant la seva proposta d’intercanvis. L’èxit dels mateixos rau en el seguiment complet que es fa, que permet elaborar una evolució continua. D’entrada, tot comença amb la selecció dels joves, a partir d’una carta de motivació i d’una entrevista. Aquest moment és important de cara a trobar unes bones dinàmiques de grup. Després, durant l’intercanvi, de manera contínua es fan reunions i es parla amb els joves per a preguntar-los com està sent la seva experiència. 

En aquest moment, resulta molt important detectar quines són les sensacions positives o negatives dels protagonistes. I sobretot cal tenir la iniciativa en el cas que s’hagi d’intervenir per a corregir algun problema. A la vegada, sempre hi ha contacte directe amb les entitats d’enviament. Finalment, es fa una avaluació un cop s’ha realitzat l’activitat. I és aquí on es detecten les coses a millorar i els punts positius que s’han de consolidar. 

Finalment, només ens queda animar a tots aquells joves que encara no han fet un intercanvi. Paga molt la pena!