Entremots és un programa de parelles lingüístiques coordinat i gestionat per l’Associació Obre’t Ebre i finançat pel Departament d’Igualtat i Feminismes, amb seu a la ciutat de Roquetes.
El seu objectiu principal és ensenyar el català a persones nouvingudes que, per les circumstàncies que siguin, no poden accedir a un ensenyament formal. És per això que s’ha disposat d’una xarxa de voluntaris/es lingüístics que, des d’una posició altruista, treballen per la inclusió de les persones nouvingudes a partir de l’ensenyament de la llengua.
A Roquetes hi ha hagut un augment considerable de població en els últims deu anys, sobretot pels fluxos migratoris que s’ha rebut. Cal destacar la nombrosa comunitat bereber que s’hi ha instal·lat. Això fa que hi hagi un gruix important de població adulta, sobretot moltes dones, que no coneixen la llengua i que resulta difícil que puguin accedir a l’escola. És en aquest context, el programa Entremots és una gran oportunitat per conèixer la llengua del territori.
En primer lloc, el programa és dirigit per una persona tècnica d’Obre’t Ebre, que organitza la captació, formació i seguiment del voluntariat que ensenyarà als aprenents. El perfil que s’ha trobat en les diferents edicions del programa ha estat molt divers: professors que troben un parell d’hores lliures a la setmana per dedicar-s’hi; professors jubilats que han descobert una continuació a la seva vocació; treballadors i treballadores diverses que volen tenir noves experiències coneixent gent de cultures diferents; mestresses de casa amb ganes de conèixer gent nova i ajudar el proïsme; o joves estudiants amb una clara vocació solidària. Cal assenyalar que des d’Obre’t Ebre s’ofereix una completa formació i materials didàctics a aquests voluntaris lingüístics perquè puguin desenvolupar la seva tasca.
La missió de l’entitat és trobar i convèncer els nouvinguts que no coneixen la llengua que s’apuntin al programa. Un cop ja establides quines són les dues parts, cal oferir un espai participatiu i relacional entre persones que asseguren un encaix entre les parelles lingüístiques i ofereixi entorns de seguretat, aprenentatge i inclusió social. Cal dir que l’objectiu de l’Entremots, com s’ha dit, és l’aprenentatge de la llengua. Però també és molt més: es pretén una immersió cultural en el país d’acollida, una clara aposta d’inclusió i de sociabilització.
Pel què fa al desenvolupament de l'activitat, les parelles lingüístiques han de realitzar un mínim de 20 hores de pràctica del català. Aquestes hores es poden establir en l'horari i dia que vagin millor a totes dues parts. En general, cal dir que el còmput final acaba superant aquest mínim d'hores. Quant a això, també cal destacar que la sociabilització es treballa a partir de la participació en diferents entitats (biblioteca, centre cívic, casals de Roquetes o Tortosa, etc.) i en l'ús d'espais per practicar la llengua, tan públics i privats a la ciutat. Pensem que pot ser una bona manera de facilitar la integració del col·lectiu de persones migrades. En aquest ordre de coses, des d’Obre’t Ebre també s’organitzen sortides de coneixement de l'entorn o visites turístiques dels municipis de Tortosa i Roquetes (via verda, excursions al medi natural). I s’han fet accions conjuntes comunitàries amb altres entitats mediambientals i socials, així tallers de com fer pastes marroquines o catalanes, a fer intercanvis musicals (bendir-pandero) o tallers d’autosuficiències (aprendre a cosir o fer sabó natural). Com et pot comprovar, se supera de llarg el simple aprenentatge de la llengua i s’aspira a un coneixement integral.
En un altre ordre de coses, podem destacar que s'ha intentat que dones i homes participin d'igual manera, però donades les necessitats socials ens trobem que hi participen més dones, tant d'aprenents com de persones voluntàries. Cal tenir en compte que un alt percentatge de dones que participen en el programa presenten analfabetisme funcional i que, per tant, sense el suport d'altres dones del mateix origen que ja saben la llengua seria pràcticament impossible que hi participessin. Pel que fa al llenguatge, es té cura de la utilització d’uns valors que tinguin en compte el feminisme i la inclusió, cosa que es pot visualitzar perfectament en la difusió que se n'ha fet del programa (tríptics, butlletes i difusió a les xarxes socials).
Finalment, s’ha de destacar que Obre't Ebre cobreix una necessitat que està molt present en els nostres dies. Es tracta, ni més ni menys, de la necessitat per al foment dels valors, d'educar en la diversitat, la inclusió i la cohesió social del jovent i persones adultes, així com el desenvolupament sostenible de la comunitat. Seguint aquest propòsit, l’Entremots compta amb una metodologia consolidada per la trajectòria del servei, havent emparellat prop de 450 aprenents amb les corresponents persones voluntàries. Tots els i les participants mostren un elevat grau de satisfacció, tant els voluntaris/es com els/les estudiants.
Fèlix Edo, que és professor i ha estat voluntari, comenta que «l’experiència de formar part d’una parella lingüística és d’allò més gratificant, perquè no només estàs fent una bona acció i ajudant gent que realment ho necessita, sinó que també aprens moltíssim. I no em refereixo només a aprendre coses sobre la cultura de l’altre. Em refereixo a interioritzar valors referents a la solidaritat i a la dignitat de les persones». Per la seva banda, Achraf El-Mourany agraeix la possibilitat d’haver perfeccionat el català gràcies al programa. «Gràcies a les classes, vaig poder accedir a un mòdul de català, i m’ha servit moltíssim per a buscar feina aquí a Catalunya. També conec millor la cultura i la gent del territori». Per la seva banda, Fàtima Nadir explica que «gràcies al català que ha après ara ja pot anar a les reunions amb els mestres de la seva filla. I espera que aquesta pugui acabar l’institut i anar a la universitat».
Amb la col·laboració de: