Servei de Voluntariat Europeu (SVE)

 Servei de Voluntariat Europeu (SVE)

El Servei de Voluntariat Europeu (SVE), o European Voluntary Service és un projecte de voluntariat internacional de curta o llarga durada subvencionat pel programa Erasmus Plus de la Comissió Europea.
 
Un EVS es desenvolupa en un Estat diferent al país de residència, no té afany de lucre ni està remunerat, tot i que està subvencionat. Un EVS aporta valor afegit a la col·lectivitat local i suposa una important experiència personal per la persona voluntària. Hi ha projectes d’àmbits molt diversos com la promoció del voluntariat, suport en campanyes pel medi ambient, l'animació d'infants, joves o gent gran... i normalment es desenvolupa entre 6 i 12 mesos, tot i que se'n poden trobar de menys durada.
 
Cada projecte consta de tres socis: una persona voluntària, una organització d'enviament (SO) i una altra d'acollida (HO). L’associació obre’t’ebre som l'organització d’enviament. 
 
 
 
Requisits previs: has de tenir entre 18 i 30 anys (en el moment de desenvolupar el projecte), tenir una mínima experiència prèvia en l'àmbit de l'associacionisme i el voluntariat, a més de molta motivació, flexibilitat, adaptabilitat i ganes de viure una experiència intercultural. Des d’obre’t’ebre, si no has tingut experiència prèvia, t’oferim un llistat d’entitats on poder fer el teu voluntariat.
 
Allotjament i manutenció: el projecte preveu una quantitat de diners mensuals per cobrir l’allotjament i la manutenció de la voluntària, l’import del qual depèn de cada país. Aquests diners els pot gestionar l’entitat d’acollida o la pròpia voluntària, depenent del funcionament de cada entitat.
 
Diners de butxaca: mensualment rebreu uns diners de butxaca (pocket money). L’import depèn del país d’acollida.
 
Transport: El programa cobreix una part del viatge depenent dels quilòmetres que hagis de fer per arribar en el teu destí. Va des dels 180€ als 1100€. La Comissió marca un percentatge a tant alçat segons els kilòmetres que hi ha entre el país d’origen i el país destí.
 
Capacitació lingüística: El programa preveu que tingueu algun tipus de formació lingüística que, com que no està cobert per una subvenció, no sempre serà un curs formal. Així que d'una forma o altra, tindreu una formació d'idioma i cultura.
 
Assegurança: El programa Erasmus Plus té un conveni amb l’asseguradora Cigna pel qual teniu coberts tots els costos especificats aquí. Igualment, sempre recomanem obtenir la Targeta Sanitària Europea a part de l'assegurança privada.
 
 
 
*Convocatòries. No esperis a últim moment!
 
- A la convocatòria del 2 de febrer els projectes comencen entre l'1 de maig i el 30 de setembre
- A la convocatòria del 26 d'abril els projectes comencen entre l'1 d'agost i el 31 de desembre
- A la convocatòria del 4 d'octubre els projectes comencen entre l'1 de gener i el 31 de maig de l'any següent
 
Ara bé, aquestes convocatòries són la data límit per tal que les entitats acollidores presentin el projecte a la Comissió Europea, però t'aconsellem que facis el primer contacte amb les organitzacions amb una antelació entre 1 mes i 1 mes i mig abans de les dates anteriors